Hop til indholdet
0

Kurv

Webshop

  • Dansk
  • English
I DAG ÅBENT: KØB DIN BILLET ONLINE TIL 2021
Sagnlandet lejre logo
0

Kurv

Tilbage Sagnlandet lejre logo
  • Besøg os
    • Åbningstider & priser
    • Tilgængelighed
    • Butik
    • Café Hvidesøhus
    • FAQ
    • Find vej
    • Information om COVID-19
    • Støt Sagnlandet Lejre
  • Oplevelser
    • Jutta Eberhards er Månedens Fortæller august 2020
  • Dagsprogram
  • Bliv fortidsfamilie
    • Hop ind i Jernalderlivet
    • Tag på ferie i vikingetiden
    • Smag på 1800-tallet
  • Skoler
    • Undervisningsforløb
    • Undervisning i Stenalderen
    • Undervisning i Jernalderen
    • Undervisning i vikingeområdet
    • Undervisning i båldalen
    • Undervisning i 1850’erne
    • På egen hånd i Henrik Harpestrengs have
    • Lejrskoler
    • Sagnlandet Lejre drager ind i skolerne
  • Rundvisninger
  • Viden & forskning
    • Forskning i vikingetid
    • Nyt om kongehallen
  • Danmarks største vikingehal
    • Kongehallen åbnede 17. juni 2020!
    • Bag om Sagnkongernes verden
    • Sagnlandet Lejre hædret med Amalienborgprisen og 300.000
    • Kongehallen modtager Snedkerprisen 2020
  • Om sagnlandet
    • Erhvervsklub/sponsorer
    • God fondsledelse
    • Kort over Sagnlandet
    • Organisation og vpac
    • Sagnlandets historie
    • Vision og mission
  • Kontakt
    • Find vej
    • Venneforening
    • Glemte sager
    • Oplevelser i Lejre-området
    • Parkering

undervisning i landbotiden

COVID-19 tiltag

Sagnlandet Lejre tager forbehold i undervisningen

Undervisningen i landbohusene er påvirket af COVID-19 restriktioner og forbehold. I landbohusene begrænser vi nærkontakt med eleverne ved at holde afstand. Der sættes fokus på blandt andet, at eleverne ikke arbejder med fælles værktøj, og når dette ikke er muligt, bliver hvert værktøj sprittet af før det går videre. Desuden begrænser vi også afstand og kontakt under madlavning, når det er på programmet. Vores undervisere og formidlere holder afstand og sørger for at skabe den bedste oplevelse som muligt i samspil med elevernes spørgsmål og fokus.  

 

Landbotiden Krikkebjerghuse

Krikkebjerghuse er Sagnlandet Lejres 1800-talsmiljø. Det består af to rekonstruerede husmandssteder: Hørhavehuset og Tystruphuset. Begge de originale huse står i dag på Frilandsmuseet.
Til husmandsmiljøet hører husdyr samt marker og haver med tidens planter og blomster.

I Krikkebjerghuse lever husmandskonen Sørine og hendes mand Marius og deres naboer, der altid har brug for hjælp til de daglige gøremål.
Husmandsfolket er raske til at få eleverne i gang med at hugge brænde, fodre dyrene, hente vand og koge grød eller kartofler.
De sætter desuden gang i tidens gode lege, og de fortæller også gerne sagn og eventyr for de yngre elever og perspektiverer til tidens litteratur og politiske forandringer for de ældre elever og børnehavebørn.

De fysiske rammer og fortællinger er med til at fremme elevernes læring og indlevelse i livet i 1800-tallet.

SE EN SAMLET OVERSIGT + PRISER FOR UNDERVISNINGSFORLØB HER.

Periode

Landbotiden

Områdegenerelle læringsmål

Eleverne får indsigt i livet på landet i 1800-tallet.

Eleverne kan undersøge, perspektivere til egen livsverden og sætte ord på deres førstehåndserfaringer. Eleverne øver sig i historiebrug & kronologiforståelse ved at være med til at skabe historiske senarier.

undervisningstilbud

Årets gang og højtider i krikkebjerghuse

 

Påske, midsommer, høsttid og jul i 1850erne.

Årstidernes skiften og særlige traditioner med påske, midsommer, høst og jul var vigtige for 1800-tallets husmandsfolk i Krikkebjerghuse. Eleverne kommer på besøg hos en husmandsfamilie og inddrages i både hverdagens og højtidernes gøremål og skæve historier.

Ved påsketid farves æg med planter, og der leges gamle påskelege.

Til midsommer bindes midsommerkransen, og der brygges helbredende drikke.

I sensommeren skal der høstes til høstgilde.

Ved juletid sørges der ekstra godt for grisen og nissen.

Hele året skal der fodres dyr, tilberedes mad over åben ild og hentes vand med åg. Dagen slutter altid af med et fælles måltid og en god historie i den hyggelige husmandsstue, hvor erfaringer, viden og oplevelser deles.

 

Årets gang og højtider i krikkebjerghuse

Varighed

3 timer fra kl. 10.15 – 13.15. Klassen har to instruktører i rolle som husmandsfolk. Forløbet understøtter Forenklede Fælles Mål l i fagene historie, madkundskab, dansk, natur/teknologi og kristendomskundskab.

Klassetrin

0.- 3. klasse. Maks. 28 elever.

Særlige læringsmål

Forløbet støtter fødevarebevidsthed og madlavningsteknikker fra 1800-tallet og giver mulighed for at fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår.

Prisen for en klasse på maks. 28 elever er 2100,- for forløbet. 

 

husmandsbørn i 1850erne

 

I dette forløb kan eleverne komme tæt på forskellige husdyr og opleve børns hverdagsliv med arbejde og leg i 1850erne.

Eleverne vil også på levende vis møde husmandsfolkets folketro med Hyldemor, Mosekonen og nissen på loftet.

Først skal dyrene passes. Herefter bliver pigerne lært op i at lave mad, og i hvordan uld fra får kan ende med at blive til fine kjoler. Drengene går i huggehuset, hvor der snittes, saves og hugges brænde. Når maden er færdig, samles alle rundt om langbordet til et fælles måltid i den stemningsfulde bondestue.

Her fortæller husmandsfolket forunderlige historier fra livet på landet i gamle dage, sagn og eventyr for de yngre elever og børnehavebørn og perspektiverer til tidens litteratur og politiske forandringer for de ældre elever. Erfaringer, viden og oplevelser deles.

 

Husmandsbørn i 1850erne

Varighed

3 timer fra kl. 10.15 – 13.15. Klassen har to instruktører i rolle som husmandsfolk. Forløbet understøtter Forenklede Fælles Mål i fagene historie, madkundskab, håndværk og design, kristendomskundskab.

Klassetrin

0.- 6. klasse. Maks. 28 elever.

Særlige læringsmål

Forløbet støtter fødevarebevidsthed og madlavningsteknikker og giver mulighed for at fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår i landbotiden. Eleverne kan anvende redskaber og værktøjer i forhold til produktets form og funktion.

Prisen for en klasse på maks. 28 elever er 2.100,- for forløbet.

 

Påske 2021

Påske
(27. marts – 4. april)
11.00-16.00alle dage

Sommerferie 2021

Lavsæson (forår)
(30. april – 25. juni)
10.00-17.00tirs-søn
Sommer (højsæson)
(26. juni – 8. august)
10.00-17.00alle dage
Lavsæson (sensommer)
(10. august – 26. september)
10.00-17.00tirs-søn

information

Sagnlandet Lejre

Slangealleen 2
4320 Lejre

CVR: 33247257

Tlf: +45 46 48 08 78

E-mail: kontakt@sagnlandet.dk

Se fødevarestyrelsens smileyrapporter

Privatlivspolitik – cookiepolitik – handelsbetingelser

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

KØB BILLET ONLINE

Du er blevet tilmeldt vores nyhedsbrev uden problemer!

Designet af Standoutmedia
X