aktiviteter for børn

Undervisning i Vikingeområdet

Få en oversigt over de forskellige undervisningstilbud i Sagnlandet Lejres vikingeområde.

Se dagsprogrammet her

Rejs tilbage til vikingetiden med klassen!

Områdegenerelle læringsmål

Eleverne forholder sig til kulturgeografiske processer, der danner grundlag for menneskers levevilkår. De kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger. De er med til at undersøge, perspektivere og sætter ord på deres refleksioner.

Eleverne får styrket deres evne til indlevelse og identifikation. De lærer noget omkring deres egen styrke og formåen, ser sig selv og andre med ”nye” øjne og er en del af et nyttigt fællesskab, hvor samarbejde, samvær og venlighed er ønsket og påkrævet.

Vikingeområdet

Den mægtige Kongehal i Vikingeområdet byder små og store gæster fra nær og fjern velkommen!

Jeres tidsrejse bringer jer til vikingeområdet, der spejler den tidlige vikingetid med fund og kildemateriale fra 700-900 tallet. Det er en tid, hvor selve området i Gl. Lejre, der ligger ca. 2 km fra Sagnlandet Lejre, med levn fra mægtige kongehaller, gravhøje og skibssætninger bevidner stedet som magt- og kulturcenter. Vikingetiden var en brydningstid, hvor man gradvist gik bort fra de gamle guder, efterhånden som kendskabet til Hvide Krist blev udbredt. Anlæggelse af kongsgårde og kultcentre som Lejre og Tissø, som kongen kunne besøge på sine rejser rundt i landet, opførelsen af ringborge, volde og andre forsvarsværker samt møntslagning er eksempler på denne statsdannelse. Kongens funktion var først og fremmest at lede militære aktioner og kultfester, men også at yde beskyttelse i riget samt at være rigets overhoved udadtil. Kongens interesser blev varetaget af kongsmænd og en bryde, der var lokale stormænd, der blandt andet sikrede kongen indtægter fra byer og markeder og var betroet til at passe på stedet, imens kongen var væk.

Sagnlandet Lejres Vikingeområde består af Kongehallen, et hirdshus til overnatning, et kogehus med køkkengård og bålsteder samt et huggehus. Tilknyttet er også et teltområde til de rejsende vikinger med 5 sovetelte, et sovetelt til lærere, et køkkentelt, et grubehus, et tingsted og et håndværkstelt.

I vikingeområdet tilbyder vi dagsforløb af enten 1½ eller 3 timers varighed og lejrskoleophold fra en til fire overnatninger som rejsende vikinger, eller som hirdsfolk. I vikingetiden var det ofte sådan, at børn blev sendt af sted fra deres hjem for at blive opfostret på en anden gård. Hos fosterforældrene lærte man nye skikke og at gebærde sig i verden. I kommer i rolle som fostersønner og fosterdøtre til Sagnlandet Lejres vikinger og deltager i livet som viking med aktiviteter, der fremmer samarbejde og fællesskab. I lærer at styrke og støtte det fællesskab, I er i, og I lærer at være en god ven og frænde, der tager ansvar for eget liv og passer på andre. Formidlerne arbejder i dragt og rolle som vikinger.

En dag som viking

Eleverne bliver budt velkommen på teltpladsen eller ved Skovhuset ved Kongehallen og deltager i hverdagslivet som rejsende eller som fastboende viking. I kommer som fosterbørn for at lære om skik og brug i den tidlige vikingetid omkring den store Kongehal.

Der er mange gøremål, der skal ordnes på sådan en dag. I gør jer i fællesskab nyttige med små aktiviteter. I kan bl.a. lære at tænde jeres eget bål med vikingernes ildstål. Der arbejdes med forskellige håndværkssysler afhængig af årstiden og vejret. Der er måske oven i købet tid til små vikingelege. Forløbet afsluttes med et besøg i Kongehallen, hvor også erfaringer, viden og oplevelser deles. Måske får I endda en lille fortælling med på vejen.


En dag som viking
Varighed

3 timer, fra kl. 10.15 – kl. 13.15. Klassen har to formidlere, som arbejder i rolle og dragt som vikinger.
Forløbet understøtter Forenklede Fælles Mål i fagene historie, hjemkundskab, håndværk og design, dansk.

Klassetrin

3.-6. klasse. Forløbet tilrettelægges, så eleverne får alderssvarende opgaver.
Max. 28 elever
Klassen kan blive kønsopdelt.

Særlige læringsmål

Forløbet støtter kropsbevisthed, bevægelsesmønstre og håndværksmessig snilde som en fortolkningsramme som giver forståelse for værdier, kultur og levevilkår i vikingetiden. Eleverne kan anvende håndværksteknikker og kropsliggjorte erfaringer i praksis, reflektere over dette og omsætte det til ny praksis indenfor håndværk, idræt og leg. Eleverne får kendskab til ikke-kristne religioner og livsopfattelser.

Prisen for en klasse på maks. 28 elever er 2.550,- for forløbet.

kontakt@sagnlandet.dk
+45 46 48 08 78

Sagnlandet Lejre
Slangealleen 2
4320 Lejre
CVR: 33247257

Vikingernes idræt

At møde verden var vikingernes vilje. De rejste ud på togt som handelsfolk, som opdagelsesrejsende og som voldelige erobrere og overfaldsmænd. For at rejse ud i verden skulle man tilegne sig forskellige færdigheder. Men hvad skulle der til, for at man kunne færdes og begå sig i fremmede egne? Det giver vikingernes idrætsbegreb, der er kendt fra den norrøne litteratur, et bud på, og det gælder både fysiske og åndelige færdigheder og formåen. Formning og dannelse af styrke i krop og sind er i fokus, fællesskabet og det at øve sig i noget, kan også bruges til underholdning.

Leg var i vikingetiden ikke forbeholdt børnene. Leg blev dyrket af både voksne og børn og ikke som tidsfordriv. Børn kunne træne de færdigheder, de ville få brug for som voksne enten i arbejdet eller i kampsituationer. De voksne kunne dygtiggøre sig gennem øvelse i de færdigheder, de ville beherske.

Hør historier om vikingernes idrætsbegreb og se, om I kan hamle op med dem i leg og venskabelig dyst.


Vikingernes idræt
Varighed

1½ time, fra kl.10.15 – 11.45 eller kl.12.15 – 13.45.
Klassen har én formidler i rolle som viking.
Forløbene understøtter Fælles Mål i fagene idræt og historie.

Klassetrin

3.-5. klasse. Forløbet tilrettelægges, så eleverne får alderssvarende opgaver.

Særlige læringsmål

Forløbet støtter alsidig idrætsudøvelse og lysten til at bevæge sig. Eleverne lærer noget om vikingernes idrætskultur og kan sammenstille det med deres livsverden. De bruger deres krop og træner færdigheder i at kunne indgå i et forpligtende fællesskab og samarbejde.

Download guide til vikingernes idræt her!

Prisen for en klasse på maks. 28 elever er 1.350,- for forløbet.

kontakt@sagnlandet.dk
+45 46 48 08 78

Sagnlandet Lejre
Slangealleen 2
4320 Lejre
CVR: 33247257

Vores andre tilbud

Undervisning i Stenalderen

Oplev de første jægere og fiskere i Danmark eller prøv at opleve livet fra istidsjæger til skovbruger.

Undervisning i Jernalderen

Oplev en dag i Lethra, mød en gallisk flygtning eller oplev gudernes gaver i jernalderlandsbyen Lethra.

Undervisning i 1800-tallet

Oplev årets gang og højtider i Krikkebjerghuse, eller lev jer ind i lived som husmandsbørn i 1850erne.

Undervisning i båldalen

Gå på opdagelse i oldtidseksperimentariumet båldalen: mød dyrene, mal mel, sejl i stammebåd mm.

Undervisning på Egen Hånd

Oplev Sagnlandet Lejre på egen hånd: gå i middelalderhaven Harpestrengs Have eller prøv vores specialudviklet matematikopgave, der handler om Kongehallen. Prøv nogle af vores andre forløb, lavet til udforskning på egen hånd af Sagnlandet Lejre.

Lejrskoler i Sagnlandet Lejre

Lev jer helt ind i vikingetiden med et ophold i Sagnlandet Lejre, der strækker sig over flere dage. Jeres ophold varer fra 1 døgn til 4 døgn. Bemærk: Vikingeområdet er åbent for ophold, også når resten af Sagnlandet Lejre er lukket. Det er muligt at tilmelde sig to år frem.

Kontakt os

Find os på skoletjenesten.dk

Find alle vores ophold og tilbud på skoletjenesten.dk. Her kan du bl.a. se mere til, hvornår du kan booke de forskellige forløb.

Kontakt os

Har du stadig ikke fået svar, på det spørgsmål du søger? Så find den rette medarbejder på vores kontakt-side!

Webshop

Kontakt os