COVID-19 tiltagSagnlandet Lejre tager forbehold i undervisningenUndervisningen i Vikingetiden er påvirket af COVID-19 restriktioner og forbehold. På Ravnebjerg begrænser vi nærkontakt med eleverne ved at holde afstand. Der sættes fokus på blandt andet, at eleverne ikke arbejder med fælles værktøj, og når dette ikke er muligt, bliver hvert værktøj sprittet af før det går videre. Desuden begrænser vi også afstand og kontakt under madlavning, når det er på programmet. Vores undervisere og formidlere holder afstand og sørger for at skabe den bedste oplevelse som muligt i samspil med elevernes spørgsmål og fokus. |
Den mægtige Kongehal i Vikingeområdet byder små og store gæster fra nær og fjern velkommen!
Jeres tidsrejse bringer jer til vikingeområdet, der spejler den tidlige vikingetid med fund og kildemateriale fra 500-900 tallet. Det er en tid, hvor selve området i Gl. Lejre, der ligger ca. 2 km fra Sagnlandet Lejre, med levn fra mægtige kongehaller, gravhøje og skibssætninger, bevidner stedet som magt- og kulturcenter. Vikingetiden var en brydningstid, hvor man gradvist gik bort fra de gamle guder, efterhånden som kendskabet til Hvide Krist blev udbredt. Anlæggelse af kongsgårde og kultcentre som Lejre og Tissø, som kongen kunne besøge på sine rejser rundt i landet, opførelsen af ringborge, volde og andre forsvarsværker og møntslagning er eksempler på denne statsdannelse. Kongens funktion var først og fremmest at lede militære aktioner og kultfester, men også at yde beskyttelse i riget samt at være rigets overhoved udadtil.
Kongens interesser blev varetaget af kongsmænd og en bryde, der var lokale stormænd, der blandt andet sikrede ham indtægter fra byer og markeder og var betroet at passe på stedet, imens kongen var væk. Kongen havde også en hird, det var betroede mænd og kvinder, han havde i sit brød, og som passede Kongens ve og vel.
Området består af Kongehallen, et hirdshus til overnatning, et kogehus med køkkengård og bål- steder og et huggehus. Tilknyttet er også et teltområde til de rejsende vikinger med 5 sovetelte, et bagagetelt, et telt til lærere, et køkkentelt og et håndværkstelt. Hele område er indrettet med bænke, kister og masser af værktøj og husgeråd – alt sammen kopier af fund fra vikingetiden. Ved køkkentelt og i køkkengården findes vaskeplads og ildsteder.
I vikingeområdet tilbyder vi dagsforløb af enten 1½ eller 3 timers varighed og lejrskoleophold fra 1-4 overnatninger som rejsende viking eller som hirdsfolk. I kommer i rolle som fostersønner og fosterforældre og deltager i livet som viking med aktiviteter, der fremmer samarbejde og fællesskab. Formidlerne arbejder i dragt og rolle som vikinger. Klassen bliver delt op i en pige- og en drengegruppe.
Periode |
Vikingeområdet |
Områdegenerelle læringsmål |
Eleverne får kendskab til livet i vikingetiden. Eleverne får kendskab til fødevarebevidsthed og madlavnings-teknikker. Eleverne lærer noget om vikingernes kultur og kan undersøge, perspektivere til egen livsverden og sætte ord på deres førstehåndserfaringer. Eleverne øver sig i historiebrug & kronologiforståelse ved at være med til at skabe historiske senarier. |
En dag som vikingEleverne bliver budt velkommen på teltpladsen eller ved Kongehallen og deltager i hverdagslivet som rejsende eller som fastboende viking. I kommer som fosterbørn for at lære om skik og brug i den tidlige vikingetid omkring den store Kongehal. Der er mange gøremål, der skal ordnes på sådan en dag. Pigerne tilbereder vikingemad på bål og gør sig i fællesskab nyttige med små håndværkssysler. De lærer at holde hus og at være gode værter. Drengene arbejder med brændehugning og forskellige håndværkssysler afhængig af årstiden og vejret. Der er måske oven i købet tid til små vikingelege. Forløbet afsluttes med en vikingefrokost omkring bålet, hvor også erfaringer, viden og oplevelser deles. Måske får I endda en lille fortælling med på vejen. |
Varighed3 timer, fra kl. 10.15 til kl. 13.15. Klassen har 2 formidlere, som arbejder i rolle og dragt som vikinger. Forløbet understøtter Forenklede Fælles Mål i fagene historie, hjemkundskab, håndværk og design, dansk. Klassetrin3.- 6. klasse. Forløbet tilrettelægges, så eleverne får alderssvarende opgaver. Max. 28 elever. Særlige læringsmålForløbet støtter fødevarebevidsthed og giver mulighed for at fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår i vikingetiden. Eleverne kan anvende madlavningsteknikker, omsætte dem til ideer i madlavningen og anvende redskaber og værktøj i forhold til produktets form og funktion. Eleverne får kendskab til ikke-kristne religioner og livsopfattelser. |
Prisen for en klasse på maks. 28 elever er 2100,- for forløbet. |
Vikingernes IdrætAt møde verden var vikingernes vilje. De rejste ud på togt som handelsfolk, som opdagelsesrejsende og som voldelige erobrere og overfaldsmænd. For at rejse ud i verden skulle man tilegne sig forskellige færdigheder. Men hvad skulle der til, for at man kunne færdes og begå sig på fremmede egne? Det giver vikingernes idrætsbegreb, der er kendt fra den norrøne litteratur, et bud på, og det gælder både fysiske og åndelige færdigheder og formåen. Formning og dannelse af styrke i krop og sind er i fokus, og det at øve sig i noget, kan også bruges til underholdning. Leg var i vikingetiden ikke forbeholdt børnene. Leg blev udført af både voksne og børn og ikke som tidsfordriv. Børn kunne træne de færdigheder, de ville få brug for som voksne enten i arbejdet eller i kampsituationer. De voksne kunne dygtiggøre sig gennem øvelse i de færdigheder, de ville beherske. Hør historier om vikingernes idrætsbegreb og se, om I kan hamle op med dem i leg og dyst, som at trække trælle (slaver) og skjaldevers. Varighed1½ time fra kl. 10.15 – 11.45 eller kl. 12.15 – 13.45. Klassen har 1 instruktør i rolle som viking. Forløbene understøtter Forenklede Fælles Mål i fagene idræt, dansk og historie. Klassetrin3.- 5. klasse. Særlige læringsmålForløbet støtter alsidig idrætsudøvelse. Eleverne lærer noget om vikingernes idrætskultur, kan sammenstille det med deres livsverden, de bruger deres krop og træner færdigheder i fællesskab og samarbejde. Download guide til vikingernes idræt her! Prisen for en klasse på maks. 28 elever er 1150,- for forløbet. |
Jeres klasse begiver sig på en tidsrejse til den tidlige vikingetid, hvor I som fostersønner og fosterdøtre kommer i lære som kongens hirdsfolk, der passer på området omkring Kongehallen, eller som omrejsende vikinger er på teltområdet ved Kongehallen. Vi vil gerne give jer et indblik i vore forfædres levevilkår og give jer et indtryk af et vikingemiljø, hvor hverdagen krydres med historier fra fjerne egne. I kommer til at deltage i tilberedning af mad, håndværkssysler, krigertræning og hører om tro og magt. Pigerne gør sig nyttige i køkkenområdet med at holde hus, madlavning, husflid og sysler med uld og garn, mens drengene er flittige med træhåndværk eller smedning, husflid og øvrigt håndværk.
Der er plads til 2 klasser ad gangen. Er I heldige, er der på samme tid en anden skoleklasse i vikingeområdet, der også er på lejrskole. Så kan der blive afholdt fælles aktiviteter, krigertræning og tuskhandel, og måske byder I hinanden på et måltid mad, så I kommer til at lære hinanden at kende i løbet af ugen. Der kommer måske også en klasse, der er på dagsbesøg og andre af Sagnlandet Lejres gæster, der er nysgerrige på, hvad I laver. Det giver jer en god mulighed for, at omsætte den viden og erfaring I har erhvervet jer til andre.
Jeres ophold varer fra 1 døgn til 4 døgn. I har booket 2 eller 3 formidlere til jeres forløb.
Som rejsende vikinger, er I kommet til Kongehallen, og I vil gerne blive klogere på vikingelivet, der har med madlavning, håndværk, handel og krigertræning at gøre. I kommer til at bruge og være i vikingernes ”campingudstyr”.
Pigerne er dem, der skal holde styr på at kunne brødføde deres slægt. De arbejder ved køkkenteltet med mad og små sysler. Drengene arbejder i smedjen eller i træsmedeområdet.
Alle måltider tilberedes og spises ved køkkenteltet eller i køkkengården.
Jeres klasse sover i 5 vikingetelte, der er indrettet med et dejligt sengeleje af halm, skind eller tykke uldtæpper som liggeunderlag. Soveposer har I selv med, og Ravnefolket har uldtæpper, hvis det skulle være lidt råkoldt. Derudover er der et telt til lærerne og et bagagetelt til jeres oppakning.
Som hirdsfolk er I kommet til Kongehallen og bliver en del af det folkehold, der passer på Kongehallen. I kommer til at sove i hirdshuset, der har 3 sektioner med 5/6/5 alkover. I hver alkove er der plads til 3-4 børn og 1-2 i overkøjen. Der hører et hugge- og et madhus til med en køkkengård. Pigerne tilbereder maden. De skal også lære, hvordan man sørger for at brødføde hele husholdningen, der holder til ved Kongehallen. Drengene hugger brænde, snitter og arbejder med vikingehåndværk.
Al madlavning foregår efter anvisning udenfor over bål og bliver spist i køkkengården.
Lige ved siden af Kongehallen ligger Multihuset med køkkenfaciliteter til forråd, køleskabet, elkedel og kaffemaskine. Her stilles jeres råvarer frem. Derudover er der også ”moderne” toiletter, omklædningsrum og bad.
Lejrskole i |
Vikingetiden |
Generelle læringsmål |
Et lejrskoleophold på Ravnebjerg er med til at give elever kronologiforståelse, støtter elevernes historiebevidsthed og sætter forskelligt kildemateriale (rekonstruktioner, fortællinger og øjenvidneberetninger fra instruktørernes karakterer) i spil. Kildekritisk analyse støttes og giver plads til elevernes egne tolkninger og refleksion over samspil med egen livsverden. Forløbet støtter fødevarebevidsthed og madlavningsteknikker og giver mulighed for at fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår. Eleverne får kendskab til ikke-kristne religioner og livsopfattelser. De kan forholde sig til livsetiske spørgsmål og kan sammenstille deres oplevelser med kristendom, andre religioner og livsopfattelser. Eleverne kan anvende redskaber og værktøjer i forhold til produktets form og funktion. Eleverne forholder sig til kulturgeografiske processer, der danner grundlag for menneskers levevilkår. De kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger. De er med til at undersøge, perspektivere og sætter ord på deres refleksioner. Eleverne får styrket deres evne til indlevelse og identifikation. De lærer noget omkring deres egen styrke og formåen, ser sig selv og andre med ”nye” øjne og er en del af et nyttigt fællesskab, hvor samarbejde er ønsket og påkrævet. VarighedAnkomstdag kl. 10.00 – afrejsedag kl. 14.00 på de kortere forløb fra 1-3 døgn. Ankomstdag kl. 10.00 – afrejsedag kl. 12.00 på forløbet med 4 døgn. Klassen har 2 formidlere, som arbejder i rolle og dragt som vikinger – hvis mere end 28 elever 3 formidlere. Forløbet understøtter Fælles Mål i fagene historie, madkundskab, håndværk og design, dansk og samfundsfag. KlassetrinForløbet egner sig bedst til 3.-6. klasse. Forløbet tilrettelægges, så eleverne får alderssvarende opgaver. Ved booking med overnatning vil I ca. en måned inden jeres besøg få tilsendt praktiske oplysninger om opholdet. |
Entrepris |
for skole og institutioner |
Entré |
Entre 30 kr. pr. elev/barn, hele sæsonen 2 lærere/ pædagoger gratis med pr. klasse. Efterfølgende lærer/ pædagog 30 kr.
|
Abonnement |
Abonnement til skolen/institutionen Kom, så tit I vil, på alle hverdage i hele sæsonen. Se www.sagnlandet.dk. Forbehold for ændringer af åbningstider og priser. Se www.sagnlandet.dk. |
Lejrskole på RavnebjergPriser år 2020PRISERNE ER INKLUSIV ENTRE OG GÆLDER FOR EN KLASSE ELLER GRUPPE. |
OMRÅDE | Varighed | Pris pr. deltager* | Heraf kost og logi** | Mindstepris |
Ravnebjerg | 1 døgn | 525 kr. / 615 kr. | 175 kr. | 10.500 kr. |
Ravnebjerg | 2 døgn | 850 kr. / 995 kr. | 350 kr. | 17.000 kr. |
Ravnebjerg | 3 døgn | 1175 kr. /1350 kr. | 525 kr. | 23.500 kr. |
Ravnebjerg | 4 døgn | 1350 kr. / 1575 kr. | 600 kr. | 27.000 kr. |
* Pris pr. deltager ved op til 28 personer / pris pr. deltager ved over 29 personer.
** Undervisning er momsfritaget, kost og logi er inklusiv moms.
VIKINGEOMRÅDET RAVNEBJERG er åbent for ophold, også når resten af Sagnlandet Lejre er lukket. Det er muligt at tilmelde sig to år frem.
Ugens gang |
AnkomstdagenEr den dag, hvor I finder jer tilrette i jeres nye hjem. I bliver budt velkommen, der er en rundvisning, en sikkerhedsinstruktion, spisning af jeres madpakke, skift til vikingetøj, en lærersamtale, båltænding, brændehugning, små og store sysler og hjælp til aftensmaden. De næste dagePå de øvrige dage er der undervisning fra 9.30-15.30, hvis I ikke allerede rejser igen næste dag. Jeres formidlere har lavet et program, som I hører nærmere om under lærersamtalen, når I kommer. MadlavningDet at kunne holde hus, at få sin slægt gennem vinteren og at give et godt gæstebud er skattet og noget af en bedrift. Pigerne arbejder ved køkkenteltet eller i køkkengården og tilbereder et måltid mad på vikingemanér over bål. Vi bruger de samme ingredienser og krydderier, som vores forfædre gjorde. Gruppen er værtsfolk for resten af klassen. Det kræver en stor indsats at holde hus og mætte en hel klasse. Er der sendt gæstebud til markedspladsen, er gruppen også vært for de rejsende. Også her kan man øve sig i at være både en god vært og en god gæst. HåndværksaktiviteterHer arbejdes i smedeteltet med forskellige metaller som jern eller tin. Blæsebælgen skal passes, og jernet skal smedes, mens det er varmt. Er I i træsmedeområdet eller i huggehuset arbejdes der i træ med økser, knive og huljern. I lærer meget om håndtering og brug af værktøj, arbejdsprocesser og samarbejde, og I får respekt for fortidens håndværkere. Måske skal der flettes hegn, brænde skal hugges og hegnspæle spidses til. Hvem ved, om der også bliver tid til at sætte nogle vikingelege i gang. |
Ugens gang, fortsat |
EftermiddagsaktiviteterI kan fortsætte de forskellige sysler, I har påbegyndt om morgenen. Er der en anden klasse på besøg på markedspladsen, skal der afsættes tid til at mødes med de fremmede, til at handle, at lave krigertræning sammen, at lave fælles lege og til at få nye frænder (venner). Der er også mulighed for at få en guidet tur i resten af Sagnlandet Lejre. Er der efter en ”hård” arbejdsmorgen brug for at lege, slappe af eller for at være sig selv om eftermiddagen, skal der selvfølgelig være plads til det. Om aftenenEfter at Ravnefolkene er draget af sted, har I området for jer selv. Nu er det jer, der passer på stedet. I må gå på opdagelse i hele Sagnlandet Lejre, lege vikinger, dyste, se til vores dyr, sørge for jeres aftensmad, sejle i stammebåde efter aftale, vaske op, holde bål, spille hnefatafl, fordybe jer i de ting, I er startet med, sørge for underholdning, hugge brænde, synge sange, høre historier, tælle stjerner, høre på nattelyde og selvfølgelig også sove efter en lang og hård arbejdsdag i vores dejlige telte eller i vores fine hirdshus. På afrejsedagenEr det tid til oprydning og rengøring, hvor I gør klar til, at der er igen er fine forhold til det nye hold, som kommer ugen efter. Der er en opsamling af det, I har oplevet og erfaret, og så er det farvel og tak for denne gang. Rejser I kl. 14.00, kan I på afrejsedagen nå at arbejde med små håndværkssysler i løbet af formiddagen, og I kan lave frokosten. |