Hop til indholdet

Webshop

  • Dansk
KØB BILLET TIL  2023
Sagnlandet lejre logo
0

Kurv

Tilbage Sagnlandet lejre logo
  • Besøg os
    • Åbningstider
    • Priser
    • Tilgængelighed
    • Butik
    • Café Hvidesøhus
    • FAQ
    • Find vej
    • Parkering
    • Støt Sagnlandet Lejre
  • Oplevelser
  • Dagsprogram
  • Bliv fortidsfamilie
    • Hop ind i Jernalderlivet
    • Tag på ferie i vikingetiden
    • Smag på 1800-tallet
  • Skoler
    • Undervisningsforløb
      • Undervisning i stenalderen
      • Undervisning i Jernalderen
      • Undervisning i vikingeområdet
      • Undervisning i 1850’erne
      • Undervisning i båldalen
    • Lejrskoler
    • Undervisning på egen hånd
  • Rundvisninger
  • Virksomheder
  • Viden & forskning
    • Danmarks største vikingehal
    • Forskning i vikingetid
    • Bag om Sagnkongernes verden
    • Nyt om kongehallen
    • Sagnlandet Lejre hædret med Amalienborgprisen og 300.000
    • Kongehallen modtager Snedkerprisen 2020
    • Kongehallen åbnede 17. juni 2020!
    • Sagnlandet Lejre modtager 52 millioner
  • Om sagnlandet
    • Job i Sagnlandet Lejre
    • Erhvervsklub/sponsorer
    • God fondsledelse
    • Kort over Sagnlandet
    • Organisation og vpac
    • Sagnlandets historie
    • Vision og mission
  • Kontakt
    • Find vej
    • Venneforening
    • Glemte sager
    • Oplevelser i Lejre-området

Smag på 1800-tallet

TAG PÅ TIDSREJSE OG BLIV FORTIDSFAMILIE I 1800-TALLET

En helt uforglemmelig ferie

Har I og jeres børn eller børnebørn mod på at bryde gamle vaner og opleve noget helt særligt denne sommer?

For helt almindelige familier

Fortidsfamilier i Sagnlandet Lejre er helt almindelige familier, som har lyst til og mod på at tilbringe en del af deres ferie i et af vores rekonstruerede miljøer.

Fortidsfamilierne er en vigtig del af formidlingen i Sagnlandet Lejre. Landbofamilierne er med til at levendegøre områderne som en del af Sagnlandet Lejres kulturhistoriske forsøg og formidle om egne erfaringer til publikum.

Og alle som har lyst

I behøver ikke være en traditionel kernefamilie for at blive fortidsfamilie. Venner, naboer, bedsteforældre og ekstra børn kan sagtens være en del af jeres landbofamilie.

En uge som fortidsfamilie er en uforglemmelig uge, der kan mærkes i hele kroppen og en oplevelse, hvor I som deltagere kommer tæt på hinanden i familien og sammen lærer en masse om fortiden, gamle gøremål og håndværk – og om egne evner og grænser.

Book din ferie i 1800-tallet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livet som husmandsfolk i 1800-tallet

Ok, ok – vi indrømmer det: en ferie som landbofamilie i Sagnlandet Lejre er knap så hård ved krop og sjæl, som livet var for 1800-tallets landbefolkning. Til gengæld er I som kommende fortidsfamilie i 1800-tallet på vej på en skøn, anderledes ferie, som byder på masser af sjove og praktiske og arbejdsopgaver, samtidig med at I sammen får ny viden om husmandsfolkets dagligdag, metoder og materialer.

I skal passe husdyr, haver og marker, hugge brænde, lave mad og prøve forskellige husflidsaktiviteter. Opholdet byder på fælles oplevelser, nye udfordringer og masser af samvær. Det er aktiv fortidsferie med masser af nærvær!

Fortidsfamilie i 1800-tallet

Som fortidsfamilie i Sagnlandet Lejres 1800-tals miljø skal I bo i ét af to husmandssteder i Krikkebjerghuse. Under hele opholdet vil der være medarbejder til jeres rådighed mellem kl. 10.00 og 15.00, der kan vejlede og instruere jer i madlavning, pasning af dyr og husflid.

En aktiv fortidsferie med masser af nærvær

En ferie i 1800-tallet er en uforglemmelig oplevelse, hvor I sammen kan udforske tiden fra da tip-tip oldefar var dreng, og en tidsrejse fyldt med oplevelser og udfordringer egnet for hele familien.

Book din ferie i 1800-tallet

 

 

 

 

 

 

Når I ankommer

Når I ankommer, bliver I mødt af en instuktør fra landbomiljøet i Sagnlandet Lejre ved indgangen. Her vil I også møde jeres nabofamilie, blive iklædt tøj som i 1850, få udleveret madvarer, blive introduceret til husene og alle de praktiske gøremål. I vil få instruktion om sikkerhed, og I vil få anvist hemmelige og skjulte rum og gemmer til alle jeres moderne sager.

Bagefter får I en rundvisning i området omkring landbomiljøet Krikkebjerghuse og en indføring i livet på landet omkring 1850, inden det er tid til i fælleskab at gøre klar til det første landbomåltid og dagligdagens opgaver.

Under opholdet

Hver dag under opholdet holder dagens landbomedarbejder en lille morgensamling med begge familier foran Hørhavehuset kl. 09.45, hvor I går dagens aktiviteter igennem.

Book din ferie i 1800-tallet

 

 

 

 

 

 

Hvem er I?

For at blive fortidsfamilie i Krikkebjerghuse skal I være en gruppe på 4-8 personer. Gruppen skal indeholde minimum 1 voksen over 18 år.  I behøver ikke være en traditionel kernefamilie for at booke et hus. Venner, naboer, bedsteforældre og ekstra børn kan sagtens være en del af jeres landbofamilie. Børnene bør aldersmæssigt være lidt uafhængige af de voksne, som bruger meget tid på madlavning, brændehugning og dialoger med publikum.

Foruden jer bor der en anden familie i det andet husmandssted, som I skal samarbejde med i løbet af ugen.

I bliver en del af oplevelsen for vores almindelige gæster alle dage mellem kl. 10.00 og 17.00. Der vil være mange, som stiller jer spørgsmål om jeres oplevelser i Sagnlandet, så for at blive landbofamilie i Sagnlandet Lejre, skal I skal kunne tale dansk. Det er en fordel, men ikke et krav, at I kan et eller flere fremmesprog, kender lidt til 1800-tallet og er praktisk anlagt.

Det vigtigste er, at I har lyst til at rejse tilbage i tiden, leve offline i en uge og er villige til at være levende udstilling. Husk at husmandslivet er mere fysisk krævende end det moderne, og der vil være mange lange gåture i smukke bølgende landskaber.

Pris – Tag på tidsrejse til 1800-tallet

En ferie som fortidsfamilie i Sagnlandet Lejre booker man lidt på samme måde som man lejer et sommerhus. Et ugeophold som landbofamilie koster 8.500 DKK per hus (inkl. moms) for 4 personer. Ekstra personer  koster 1.700 DKK per person, uanset alder.
Det svarer til 355 DKK per person/per døgn, hvis man er 4 personer, lidt mindre hvis man er flere.

Beløbet dækker kost, logi, beklædning og meget mere under hele opholdet, samt omkostninger til administration og informationsmateriale, slid på tøj, materialer og redskaber.
Der er plads til 2 familier i Krikkebjerghuse, den ene i Hørhavehuset, den anden i Tystruphuset.

Vil I gerne prøve livet som fortidsfamilie af – bare for en weekend? Det kan I Krikkebjerghuse, hvor det er muligt at booke både weekender, 4 dages- og ugeophold. Et weekendophold koster 4.500 for 4 personer, og et 4 dages ophold koster 5.500 kr. Ekstra personer koster henholdsvis 800 kr. og 900. kr. per person.

Book din ferie i 1800-tallet

 

 

a

 

 

 

 

 

 

 

Et ferieophold som landbofamilie i 1800-tallet strækker sig over en uge fra lørdag til fredag.

Man kan blive landbofamilie i perioden fra uge 18 til og med uge 44.

Weekendophold er mulige fra den 1. maj til den 18. juni og fra 4. august til 29. oktober, samt i efterårsferien.

Der er 3 forlængede weekender i Store Bededagsferien, Kristi Himmelfart og Pinsen foruden 4-dages sensommerferier i hverdagene i august.

En ferie som fortidsfamilie i Sagnlandet Lejre booker man lidt på samme måde, som man lejer et sommerhus. Et ophold som landbofamilie i 1800-tallet er inklusiv kost og koster 8.500 DKK per hus (inkl. moms) for 4 personer. Ekstra personer  koster 1.700 DKK per person, uanset alder.
Det svarer til 355 DKK per person/per døgn hvis man er 4 personer, lidt mindre hvis man er flere.

Kost under hele opholdet er med i enhver ferie som fortidsfamlie. Husmandskosten består mest af grød, brød, vælling, flæsk, sild, rodfrugter og ærter – men der bages også pandekager.. .

Menuen for fortidsfamilier varierer med årstiden og fra uge til uge, men et par eksempler på et aftensmåltid som landbofamilie kunne være kartofler med dyppelse eller æggekage med nybagt brød og frisklavet ost.

Fortidsfamilier i 1800-tallet sover i de rekonstruerede husmandssteder i Krikkebjerghuse. I Krikkebjerghuse er der også en stald tæt ved Tystruphuset, som kan fyldes med frisk sengehalm, og hvor der er muligt at tilkøbe ekstra sengepladser, hvis man er mange.

Vi anbefaler alle fortidsfamilier at medbringe sovepose, lommelygte og andet grej. Under opholdet pakkes moderne nutidsting væk inden Sagnlandet Lejre åbner for dagsgæster kl. 10.00 og kan tages frem igen efter kl. 17.00.

Alle fortidsfamilier har under opholdet adgang til moderne faciliteter i Sagnlandet Lejres backstageområde. I Multihuset er der både køkken – inklusiv kaffemaskine, køleskab og fryser -, bade og omklædningsrum og nutidstoiletter med træk og slip.

Det er ikke muligt at medbringe husdyr på en ferie som fortidsfamilie. Både af hensyn til Sagnlandet Lejres egne dyr, som for eksempel får, og fordi der i alle dele af Sagnlandet Lejre kan forekomme løstgående turister i alle aldre, som skal kunne færdes frit. (Turisterne, ikke fårene.)

De fleste familier som tager på tidsrejse til 1800-tallet er mellem 4 og 8 personer. Det er muligt, at booke en ferie som fortidsfamilie i 1800-tallet selvom man er helt ned til 2 personer. Man er dog nød til at booke et helt hus, som reelt har plads til 4. Alternativt behøver man ikke være i familie for at rejse i tid. Naboer, skolekammerater, bedstemødre og venner kan sagtens tage med som en del af jeres landbofamilie. Og skulle I ikke kende nogen, som har lyst til at rejse med tilbage i tiden, har vi oprettet en gruppe på Facebook, hvor fortidsfamilier der mangler medlemmer kan finde hinanden. FIND DIN FORTIDSFAMILIE HER

En landboferie er en fantastisk fælles oplevelse med masser af nærvær. I oplever husmandsfolkets dagligdag på egen krop, med masser af sjove og praktiske arbejdsopgaver, håndværk og nørklerier. Det betyder samtidig også, at husmandslivet er mere fysisk krævende end det moderne, og der vil være mange gåture i smukke bølgende landskaber.

Da landbomad ikke til fulde kan laves i udgaver, som er for eksempel laktosefri, glutenfri eller 100% vegansk, anbefaler vi, at fortidsfamiliemedlemmer som har særlige kosthensyn selv medbringer supplerende madvarer efter behov.
Sagnlandet Lejre er ikke ansvarlig for varieret og mættende kost, som lever op til disse.
Husmandskost består på kødsiden ofte af gris i form af flæsk og pølser, omend det – i tråd med livet på landet i 1800-tallet – ikke er alle landbomåltider som indeholder kød. Se eventuelt et eksempel på menuen under et helt ophold i ugeprogrammet her på siden.

En ferie som landbofamilie byder på mange skønne udendørs timer, husmandsteder med lergulve der – selvom fortiden i overført betydning er alt andet end støvet – støver mere end de fleste nutidsbygninger og overnatning under stråtag og med halm i sengen. Som allergiker er det op til dig at vurdere, om en ferie i fortiden er noget for dig.

I Sagnlandet Lejre har vi tilknyttet en professionel fotograf, som løbende tager billeder af vores landskaber, formidlere, aktiviteter og fortidsfamilier.
Billederne bruger vi på vores hjemmeside, sociale medier og andre kommunikationsplatforme. Det er ikke hver uge vores fotograf kommer forbi jernalderlandsbyen, men I kan altid kende vedkomne på uniformen påtrykt vores logo og ‘Sagnlandet Lejre’.
Se Sagnlandet Lejres generelle handelsbetingelser

 

Som fortidsfamilie i 1800-tallet har i tilknyttet en af Sagnlandet Lejres mest erfarne formidlingsinstruktører. Som landbofamilie er det instruktøren I kan gå til med små og store spørgsmål, ligesom det er dem som under jeres landboferie hjælper jer gennem tidsrejsen, og vejleder og instruerer jer i alt fra madlavning og urtekendskab til husflidsaktiviteter og husmandsliv.

Lotte, som I kan se herunder, er ansvarlig for vores landb-område, og en af dem som I som fortidsfamilie I 1800-tallet kan møde i Sagnlandet Lejre.

 

Fortidsfamilie i
1800-tallet

Et eksempel på program for landboferie i Sagnlandet Lejre
Menu og aktiviteter varierer efter årstiden og fra uge til uge. Ret til ændringer forbeholdes.

 

Lørdag: Ankomstdag

Kl. 09.00: Velkommen til Sagnlandet Lejre.

Kl. 10.00-12.00: I får landbotøj på, flytter ind i husene og får en introduktion til alt det praktiske. Der sættes dej over til søndagens bagning og sankes brænde til næste dags bagning.

Kl. 12.30: Middagsmad: Kartofler med dyppelse.

Kl. 13.30: I fodrer dyr sammen med landboinstruktøren og får nogle af de gode historier om dyrene.

Kl. 14.00-14.30: Landboinstruktøren giver jer en introduktion til tiden, husene og haverne og eksempler på små gode formidlingshistorier, som I kan bruge. Landboindstruktøren viser jer det stykke have, som I skal passe i løbet af ugen.

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver (aftensmad): Øllebrød og brød med pølse og æg.

Søndag: Bagedag og ostedag

Kl. 09.45: Morgenmøde ved Hørhavehuset.

Kl. 10.00: Der fyres op i ovnen, brødene gøres klar og ostene sættes over.

Kl. 12.30: Middagsmad: Sødgrød.

Kl. 13.15: Gløderne tages ud og brødene sættes ind.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.30: Smagsprøver på det nybagte brød og eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Æggekage med nybagt brød og frisklavet ost.

Mandag: Husflidsdag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-11.30: Introduktion til husflid: snitning og uld – snitteudstyr demonstreres og uld sættes over til farvning.

Kl. 12.30: Middagsmad: Pottesild og stegte sild.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 13.45-14.45: Kartegilde ved Hørhavehuset.

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Sulevælling.

Tirsdag: Pølsegilde og ‘Smag på kaffens historie’

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-11.00: Pølsestopning og fremstilling af sennep, riste kaffebønner.

Kl. 12.30: Middag: Medisterpølser med gule ærter og hjemmelavet sennep.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00-15.00 ”Smag på kaffens historie” ved Tystruphuset.

Kl. 18.00: Nadver: Brød og rester.

I løbet af dagen skal I med hjælp fra Sagnlandet Lejres mange dagsgæster fylde vand i Hørhavehusets gruekeddel.

Onsdag: Vaskedag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00: Der fyres op i gruekedlen. Når vandet er varmt vaskes forklæder og viskestykker og klude.

Kl. 12.30: Middagsmad: Ruskomsnusk.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00: Landboprojekter fortsættes (husflid, havearbejde og reparationsnørklerier).

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Kartofler med dyppelse.

Torsdag: Skovtursdag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-12.00: Brændehugning, der fyldes op med brænde og optænding til den kommende uges familier, alle borde skures.

Kl. 12.00: Middagsmad: Pærevælling og brød.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00: Skovtur. Vi spiser kage og drikker kaffe eller limonade ved Hvidesøhus og sejler efterfølgende i både.

Kl. 18.00: Nadver: Brød og rester.

Fredag: Afrejsedag

Kl. 09.30: I forlader Krikkebjerghuse for denne gang og går op til Multihuset, hvor I møder instruktøren og den vaskeansvarlige, der tager imod jeres landbodragter.

 

Lørdag: Ankomstdag

Kl. 09.00: Velkommen til Sagnlandet Lejre.

Kl. 10.00-12.00: I får landbotøj på, flytter ind i husene og får en introduktion til alt det praktiske. Der sættes dej over til søndagens bagning og sankes brænde til næste dags bagning.

Kl. 12.30: Middagsmad: Kartofler med dyppelse.

Kl. 13.30: I fodrer dyr sammen med landboinstruktøren og får nogle af de gode historier om dyrene.

Kl. 14.00-14.30: Landboinstruktøren giver jer en introduktion til tiden, husene og haverne og eksempler på små gode formidlingshistorier, som I kan bruge. Landboindstruktøren viser jer det stykke have, som I skal passe i løbet af ugen.

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver (aftensmad): Øllebrød og brød med pølse og æg.

 

Søndag: Bagedag og ostedag

Kl. 09.45: Morgenmøde ved Hørhavehuset.

Kl. 10.00: Der fyres op i ovnen, brødene gøres klar og ostene sættes over.

Kl. 12.30: Middagsmad: Sødgrød.

Kl. 13.15: Gløderne tages ud og brødene sættes ind.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.30: Smagsprøver på det nybagte brød og eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Æggekage med nybagt brød og frisklavet ost.

 

Mandag: Husflidsdag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-11.30: Introduktion til husflid: snitning og uld – snitteudstyr demonstreres og uld sættes over til farvning.

Kl. 12.30: Middagsmad: Pottesild og stegte sild.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 13.45-14.45: Kartegilde ved Hørhavehuset.

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Sulevælling.

 

Tirsdag: Pølsegilde og ‘Smag på kaffens historie’

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-11.00: Pølsestopning og fremstilling af sennep, riste kaffebønner.

Kl. 12.30: Middag: Medisterpølser med gule ærter og hjemmelavet sennep.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00-15.00 ”Smag på kaffens historie” ved Tystruphuset.

Kl. 18.00: Nadver: Brød og rester.

I løbet af dagen skal I med hjælp fra Sagnlandet Lejres mange dagsgæster fylde vand i Hørhavehusets gruekeddel.

 

Onsdag: Vaskedag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00: Der fyres op i gruekedlen. Når vandet er varmt vaskes forklæder og viskestykker og klude.

Kl. 12.30: Middagsmad: Ruskomsnusk.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00: Landboprojekter fortsættes (husflid, havearbejde og reparationsnørklerier).

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Kartofler med dyppelse.

 

Torsdag: Skovtursdag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-12.00: Brændehugning, der fyldes op med brænde og optænding til den kommende uges familier, alle borde skures.

Kl. 12.00: Middagsmad: Pærevælling og brød.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00: Skovtur. Vi spiser kage og drikker kaffe eller limonade ved Hvidesøhus og sejler efterfølgende i både.

Kl. 18.00: Nadver: Brød og rester.

 

Fredag: Afrejsedag

Kl. 09.30: I forlader Krikkebjerghuse for denne gang og går op til Multihuset, hvor I møder instruktøren og den vaskeansvarlige, der tager imod jeres landbodragter.

 

Fredag: Ankomstdag

Kl. 09.30: Velkommen til Sagnlandet Lejre.

Kl. 10.00-12.00: Familierne får landbotøj på, flytter ind i husene, får en introduktion til alt det praktiske, laver deres første måltid. Der laves ost.

Kl. 12.30: Middagsmad: Kartofler med dyppelse.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00: Landoinstruktøren giver familierne og de frie gæster en introduktion til tiden og husene og eksempler på små gode formidlingshistorier, som familierne kan bruge. Haverne inddrages i introduktionen. Familierne får vist det stykke have, som de gerne skal luge i løbet af ugen.

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Æggekage og nylavet ost.

 

Lørdag: Husflidsdag og havedag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-11.30: Introduktion til uld og snitning.

Kl. 12.30: Middagsmad: Pottesild og stegte sild.

Kl. 13.30: Landboinstruktøren fodrer dyr.

Kl. 14.00: Fortsat husflid og havearbejde.

Kl. 15.00: Eftermiddagskaffe.

Kl. 18.00: Nadver: Sulevælling eller rester.

 

Søndag: Vaskedag og afrejsedag

Kl. 09.45: Morgenmøde.

Kl. 10.00-12.00: Der tændes op i gruekedlen. Borde skures og alt vaskes op. Der hugges brænde til de næste familier.

Kl. 12.30: Middagsmad: Pærevælling og rester.

Kl. 15.00: Afrejse fra Krikkebjerghuse.

Retningslinjer for køb og info om fortydelsesret

Forår 2023

Påske 2023
1. april – 10. april
10:00 - 17:00 alle dage
Forår 2023
11. april – 22. juni
10.00-16.00 tirs, ons, tors
10:00 - 17:00 lør, søn

Sommer 2023

Sankt Hans 2023
23. juni
10:00 - 21:00 fredag
24. juni – 31. august 10:00 - 17:00 alle dage

Information

Sagnlandet Lejre

Slangealleen 2
4320 Lejre

CVR: 33247257

Tlf: +45 46 48 08 78

E-mail: kontakt@sagnlandet.dk

Se fødevarestyrelsens smileyrapporter

Privatlivspolitik – cookiepolitik – handelsbetingelser

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

KØB BILLET ONLINE

Du er blevet tilmeldt vores nyhedsbrev uden problemer!

Designet af Standoutmedia
X