Tak for et fantastisk 2020!Sagnlandet Lejre og Kongehallen takker af for en fantastisk sæson 2020.Vi har valgt at aflyse vores sædvanlige juleweekender i december, så vi kan sikre både gæsters og medarbejderes sikkerhed i forhold til spredningen af COVID-19 i Danmark. Derfor er det ikke muligt at besøge Kongehallen før næste sæson, der går i gang til Påske 2021. Vi ses til påske 2021!Med forbehold for, at COVID-19 situationen tillader os, at holde åbent til påske 2021.
|
Opdateret 9. oktober 2020
Med 658 kvadratmeter under tag er der god plads til alle der gerne vil opleve Danmarks største vikingehal. For at sikre trygge rammer for alle gæster, skal man booke pladsbillet for at komme ind Kongehallen. Pladsbilletten koster ikke ekstra men er gratis når entré til Sagnlandet Lejre er betalt.
Det er alene Kongehallen, der som et indendørs formidlingsområde kræver pladsbillet. Pladsbilletterne koster ikke ekstra – adgang til Kongehallen er gratis, når der er betalt entré til Sagnlandet Lejre.
Pladsbilletsystemet er et led i Sagnlandet Lejres forholdsregler med covid-19, og er i funktion så længe forsamlingsforbuddet i Danmark og/eller Lejre Kommune er på 50 eller færre personer.
Pladsbilletter bookes til specifikke datoer og tidspunkter. For at bruge sin pladsbillet skal man være klar foran Kongehallens hoveddør på det klokkeslet hvor bookingen starter. I Hallen venter Sagnlandet Lejres vikingeformidler som – på behørig afstand – gerne fortæller vidt og bredt om alt fra hjelme, til sværd, smykker og selve bygninger, der er lavet af mere end 1000 ton dansk egetræ.
Grundet forholdsregler mod covid-19 er det ikke muligt at blive lukket ind i Kongehallen uden pladsbillet, ligesom der er enkelte nymodes indslag i den genskabte vikingehal, hvor der blandt andet er opsat standere med håndsprit, ligesom gangretningen i Kongehallen er ensrettet og markeret. Vi opfordrer alle til at udvise hensyn og holde afstand – så passer I på jer selv og hinanden.
Læs om handelsbetingelser og fortrydelsesret for køb hos Saglandet Lejre her.
Om åbningen af Kongehallen onsdag den 17. juni:
Den 17. juni er dagen!
Efter flere års arbejde hvor fagfolk, eksperter og håndværkere i Sagnlandet Lejre har knoklet for at gøre vikingerne kunsten efter og genskabe den største bygning fra vikingetiden fundet i Danmark er dagen endelig kommet!
Onsdag den 17. juni slår vi dørene op til en vikingeoplevelse af de helt store! Og du kan følge med!
Både hvis du er i Sagnlandet Lejre, hvor vi har åbent helt til kl. 21, men også hjemmefra, fra pauserummet på din arbejdsplads eller fra din telefon mens du sidder på terrassen.
Vi live-streamer hele den officielle åbning, og inviterer dig derhjemme med ind på første parket, når Sagnlandet Lejres protektor Hendes Majestæt Dronningen klipper snoren og indvier den 61 meter lange Kongehal.
Program:
Live-stream: Danmarks største vikingehal åbner!
14.15: Åbningen af Danmarks største vikingehal nærmer sig – det nu du skal følge med!
• Dagens kommentatorer byder velkommen
• Musikalsk indslag
• Overrækkelse af Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen. Overrækkelse ved Hendes Majestæt Dronningen, formand for Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.
• Tak ved Sagnlandet Lejres direktør Lars Holten og introduktion af den officielle indvielse af Kongehallen.
• Snoren klippes og Danmarks største vikingehal åbner!
• Sagnlandet Lejres direktør, Lars Holten, guider Hendes Majestæt Dronningen, de officielle deltagere og dig hjemme bag skærmen rundt i den nyåbnede kongehal
• Formidlingsinslag: Oplev en håndværksdemonstration der glitrer som det pureste sølv
• Oplev det indre af Kongehallen, når live-streamingen fortsætter fra vikingehallens storslåede salsrum
• Historisk tableu og sagnfortælling
• Dagens kommentatorer runder af efter en begivenhedsrig åbning
• Live-streamen slutter – Tak for I dag!
Sagnlandet Lejre er onsdag den 17. juni åbent til kl. 21. De efterfølgende dage fra 10-17.
På et smukt bakkedrag genskaber Sagnlandet Lejre netop nu den største kongehal vi kender fra vikingetiden i Danmark. Resterne af den originale bygning blev udgravet under tre kilometer fra Sagnlandet Lejre, på en mark i landsbyen Gl. Lejre. Her havde arkæologer af flere omgange været travlt beskæftiget med at udgrave sporene af en imponerende bebyggelse, som strækker sig fra jernalderen og langt ind i vikingetid.
I 2009 dukkede resterne af Danmarks største vikingetidshus frem af mulden. Med lidt over 60 meter fra gavl til gavl var hallen cirka lige så langt som en moderne foldboldbane er bred, og med sine rækker af store, tykke stolper har konstruktionen kunnet støtte en bygning med en loftshøjde på over 10 meter. Med sine over 600m2, er den store kongehal et enestående vidnesbyrd om kulminationen af nordisk arkitektur og håndværk i vikingetiden.
Den enorme kongehal og de mange andre imponerende fund fra jernalder og vikingetid tyder på, at Gl. Lejre har haft en helt særlig stilling i sin samtid. Måske endda som hovedsæde for samfundets top i en tid, hvor Danmarks står på tærsklen til vikingetid og kongemagt.
Selv i sagaer, sagn og andre skriftlige kilder har Lejres betydning sat sig spor. Ofte bliver stedet sat i forbindelse med den mytiske sagnkongeslægt, Skjoldungerne, som ifølge sagn og saga inkluderede kongerne Skjold, Roar, Helge, Rolf Krake, Regnar Lodbrog og Harald Hildetand. Historier som i sig selv er myter, men som, sammen med de arkæologiske fund, vidner om Lejres betydning i jernalder og vikingetid.
Den genskabte kongehal bliver en del af det rekonstruerede vikingemiljø i Sagnlandet Lejre. Et genskabt miljø som, med kongehallen som området hjerte, i fremtiden bliver fyldt med spændende aktiviteter og oplevelser for hele familien.
Vi glæder os til fremover at kunne tage jer med på endnu en tidsrejse – tilbage til vikingetidens begyndelse!
Det er – næsten – som at være der selv! Følg med i videoerne her, og kom en tur med helt ind på byggepladsen. Bevæg mobilen eller træk i billedet, for at se 360° af byggepladsen, hvor Danmarks største vikingehal tager form.
360° – Tag et blik ud over byggepladsen
Timelapse – 6 ugers arbejde på 1 minut!
Hammerbånd og mellemås, 19. september 2018
360° – Tag et blik ud over byggepladsen
Timelapse – Højsædesøjler udskæres
Hirdens hus og mellemås, 24. oktober 2018