Din kurv er lige nu tom!

Sagnlandet Lejre hædret med Amalienborgprisen og 300.000
-Jeg måtte lige knibe mig selv armen, bare for at sikre mig at jeg virkelig var vågen, og det ikke var rent drømmeri, fortæller direktør i Sagnlandet Lejre, arkæolog Lars Holten, om det øjeblik, hvor han fik øje på en helt særlig mail i indbakken. Med emnefeltet ’Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond’. Afsenderen var fondens sekretær, der kunne afsløre, at den sjællandske kulturattraktion var udset til en helt særlig hædersbevisning:
–Det er mig en glæde at kunne meddele Dem, at i anledning af Hendes Majestæt Dronningens fødselsdag, har bestyrelsen for Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond besluttet at tildele Amalienborgprisen til Sagnlandet Lejre. Sammen med prisen uddeles Amalienborgmedaljen, skabt af professor Mogens Bøggild i 1983, stod der i e-mailen, der også oplyste at: Med prisen følger 300.000 kr. til fortsat formidling af Danmarks fortid fra jægerstenalderen til landbotiden, samt Amalienborgmedaljen. Det er 14. gang, at Amalienborgprisen uddeles.
-Vi er både ydmyge, taknemmelige, og ikke mindst stolte over den store anerkendelse af Sagnlandet Lejres faglighed og indsats med at gøre Danmarks forhistorie og historie levende og interessant for alle aldre, fortæller en både glad og rørt Lars Holten og fortsætter:
-Ikke mindst nu, hvor vi i Sagnlandet efter 10 års arbejde er ved at lægge sidste hånd på arbejdet med at genskabe Danmarks største kongehal fra vikingetiden, som Roskilde Museum udgravede ved Gl. Lejre i 2009, siger direktøren og fortæller hvor meget tildelingen af prisen betyder for kulturinstitutionen, der siden 1964 har sat fokus på levende og sanselig formidling af forhistorien:
Det er en cadeau, som vi slet ikke havde drømt om, da vi for snart 10 år siden gik gang med den vilde ide om at genskabe noget så stort som den kæmpemæssige vikingekongehal, Danmarks største, af langt over 1000 ton dansk egetømmer, smiler direktøren og fortæller om både de første fem år med at udvikle projektet frem til fondsansøgninger, Lejre Kommunes engagement med afgørende driftsmæssig opbakning, de flotte bevilliger på tilsammen 75 millioner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden. Takket være fondenes bevillinger i 2015 kunne vi nu gøre drømmen om projektet til virkelighed. De seneste 5 år er siden gået med research, tegning, beregning, detailprojektering og ikke mindst selve byggeriet med de mange tons egetømmer:
-Det har krævet noget helt særligt, både af os og af og de mange dedikerede og vanvittigt dygtige håndværkere, skovfolk, arkitekter og ingeniører, som sammen med vores egne medarbejdere og frivillige på forskellig vis har bidraget til at skabe noget helt unikt. Det har været og er et sandt dream-team at få lov at arbejde sammen med. Og nu har vi endda også fået den flotteste anerkendelse, Hendes Majestæt Dronnningens Amalienborgpris og -medalje. Det er da i sandhed en eventyrlig afslutning – kronen på værket – på vores forhistoriske kongelige byggeri.



Hendes Majestæt Dronning Margrete den anden af Danmark under et privat besøg i byggeriet af den store Vikingehal i Sagnlandet Lejre i 2019. Den gode nyhed fejres med en skål. i engangglas og på behøring afstand.
Faktaboks -Derfor tildeles Sagnlandet Lejre Amalienborgprisen:
I sin beskrivelse af baggrunden for uddelingen skriver Kongehuset:
Sagnlandet, som ligger i Lejre Kommune, er et forsknings- og formidlingscenter med fortid og arkæologi som hovedtema, hvor viden skabes og formidles gennem eksperimental arkæologisk forskning, levendegørelse og undervisning baseret på aktiv deltagelse..
Prisen påskønner genskabelsen og formidlingen af Kongehallen, som er en rekonstruktion af Danmarks største hus fra oldtiden. Kongehallen er en del af Sagnlandet Lejres vikingeprojekt ”Sagnkongernes Verden”. Med projektet sætter forsøgscentret fokus på, at området omkring Lejre for over 1000 år siden var et vigtigt centrum for de danske vikinger. Med prisen følger 300.000 kr. til fortsat formidling af Danmarks fortid fra jægerstenalderen til landbotiden, samt Amalienborgmedaljen. Det er 14. gang, at Amalienborgprisen uddeles.
Faktaboks – Amalienborgprisens historie:
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond besluttede i 1972 at indstifte en særlig pris for at opmuntre danske humanister til fortsat at udgive bøger af almen interesse på dansk. Fonden indstiftede derfor Amalienborgprisen, der blev uddelt første gang samme år. Prisen uddeles lejlighedsvis med det hovedformål at udgive betydningsfulde ikke – skønlitterære værker på et af hovedsprogene.
I 2019 besluttede Fondens bestyrelse at udvide prisens formål og fokus. Bestyrelsen ønskede, at prisen kunne uddeles oftere og rettes mod et bredere publikum som anerkendelse for en væsentlig videnskabelig eller kulturel indsats. Sammen med prisen uddeles Amalienborgmedaljen, skabt af professor Mogens Bøggild i 1983.
Faktaboks: – Tidligere modtagere af Amalienborgprisen:
1972
Dr. phil. Chr. Elling
Oversættelse af “Rom – Arkitekturens Liv fra Bernini til Thorvaldsen”
100.000 kr.
1974
Prof. K.E. Løgstrup
Oversættelse af “Norm og Spontanitet”
60.000 kr.
1977
Forfatter Villy Sørensen
Oversættelse af “Seneca”
65.000 kr.
1982
Dr. phil. Chr. Vibe, dr. phil. Bent Muus og dr. phil. Finn Salomonsen
Oversættelse af “Grønlands Fauna”
35.000 kr.
1982
Forfatter Henrik Stangerup
Oversættelse af “Vejen til Lagoa Santa”
80.000 kr.
1989
Mag. art. Poul Vad
Oversættelse af “Hammershøi”
30.000 kr.
1993
Dr. phil. Karsten Friis Johansen
Oversættelse af “Antikken”
50.000 kr.
1998
Socialrådgiver Hanne Reintoft
For sit sociale arbejde blandt samfundets svage
50.000 kr.
1998
Dr. phil. Bo Lidegaard
Oversættelse af “I Kongens navn – Henrik Kaufmann i dansk diplomati 1919-1958”
220.000 kr.
2001
Dr. phil. Ole Feldbæk
Oversættelse af “Slaget på Reden”
80.000 kr.
2005
Dr. phil. Jørgen Jensen
Oversættelse af “Danmarks Oldtid”
350.000 kr.
2009
Minik Rosing og Dorthe Dahl-Jensen
Forskning i Grønlands undergrund
100.000 kr. hver
2015
Lektor Henning Knudsen
Oversættelse til engelsk af ”Fortællingen om Flora Danica”
100.000 kr.
Faktaboks – Projekt Sagnkongernes Verden
Donatorer: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (65 mio. kr.) og Augustinus Fonden (11 mio. kr.).
Bygherre: Sagnlandet Lejre
Rådgivere og entreprenører:
Totalrådgiver: Wohlert Arkitekter A/S, wohlertarkitekter.com
Specialrådgiver 3D-tegning, bygmesternøgle mm, Kasper Lyneborg:
Bygherrerådgiver: Elgaard Architecture A/S, elgaardarchitecture.com
Ingeniør: Eduard Troelsgård A/S, Rådgiv. Ingeniører, et-ing.dk
El ingeniør: Gert Carstensen A/S, gc-as.dk
Totalentreprenør: A/S Julius Nielsen & Søn, jns.dk
Træleverandør: Bondeskovgård Savværk, bondeskovgaard.dk
CNC-skæring, dyreornamentik: Bystrup Maskinsnedkeri ApS, www.bystrupcnc.dk
Billedskærer Sanna Marie Seipelt: billedskaerer.com
Smedearbejder: Emil Nielsens Smedeværksted A/S, smedevaerksted.dk
Faktaboks: Tidligere modtagere af Amalienborgmedaljen:
Billedkunstner Ejler Bille for sin kunstneriske indsats
Erik Fischer
Thomas Federspiel
Helle Wegener
Søren Haslund-Christensen
Lektor Henning Knudsen
Læs mere i arkivet for indhold og nyheder:
- Forsøgets Fremtid: Fra eksperiment til ny arkæologisk videnSagnlandet Lejre inviterer til forskningsseminare, “Forsøgets Fremtid”.
- Fejr Jul og Jól med Sagnlandet Lejres fortidsfolkFejr Jul og Jól med Sagnlandet Lejres fortidsfolk Besøg os i julen – husk gyldigt coronapas og mundbind – du skal bruge begge i butikken for at komme ind! 27.-28.… Læs mere: Fejr Jul og Jól med Sagnlandet Lejres fortidsfolk