En generøs donation på 52,3 millioner fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde sætter streg under Sagnlandet Lejres position som en af Sjællands førende kulturattraktioner, og gør det muligt for det Videnspædagogiske Aktivitetscenter at tilbyde gæster i alle aldre endnu flere kvalitetsoplevelser med fokus på kultur og natur.

330 meter gangbro mellem trætoppe, morænebakker og med udsigt til vildsvin og urokser. En vinterstald med mulighed for skolebesøg og læring helt tæt på får, okser og geder. Og en specialtegnet udstillings- og formidlingsbygning som kalder på fordybelse og fælles familieoplevelser.

Det er de tre store gaver som Sagnlandet Lejre netop har modtaget fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde, der i sin tid blev stiftet af ægteparret Annie og nu afdøde Otto Johs. Detlefs. I næsten 20 år har fondene støttet dansk kulturliv, fortæller Lars Holten, Sagnlandet Lejres glade, stolte og ikke mindst taknemmelige direktør:

-Det er en fantastisk gave som kommer til at løfte hele formidlingen af vores dyrehold og naturlandskab på tværs af alle historiske tidsaldre i Sagnlandet Lejre, siger Lars Holten og uddyber:

-Gangbroen, som vi kalder ’Den vilde vej’, bliver en 330 meter lang gangsti af træ som kommer til at starte ved vores Dragtværksted. Her fra snor turen sig i en svag stigning hen over både dalsænkninger og omkring landskabets morænebakker, så man undervejs både befinder sig ved jorden og helt oppe blandt trækroner i 5-6 meters højde. Fra ’Den vilde vej’ får vores gæster enestående panoramaudsigter til vores dyrefolde. Blandt andet til vildsvinene, som har en lang og spændende kulturhistorie. De har i årtusinder været vigtigt jagtbytte og både indgået i stenalderjægerens menukort og optrådt som royalt jagttrofæ for vikingetidens og middelalderens konger.

’Den vilde vej’ udligner de store terrænstigninger i Sagnlandet Lejres smukke istidslandskab og gør det derfor muligt for dårligt gående og gæster i kørestol at komme helt ud i nogle af de smukkeste og højest beliggende områder i Sagnlandet Lejre, blandt andet det idylliske 1800-talsmiljø, Krikkebjerg Huse:

-I vores 1800-tals miljø sikrer fondsmidlerne også etablering af en dejlig, naturskøn og rekreativ madpakkeoase. Her kan de voksne sidde og nyde termokaffen, mens familiens mindste poder bestiger husmandens ko, ged, gås og hest i form af smukke klatredyr. Herude møder de samtidig vildsvinets moderne fætter, den sortbrogede gris fra 1800-tallet.

Gangbro og indendørs kvadratmeter styrker Sagnlandet Lejres virke og tiltrækningskraft.
Foruden den nye gangsti går fondens gavmilde donation til en moderne vinterstald med mulighed for skolebesøg i vinterhalvåret og til en specialdesignet formidlings- og udstillingsbygning på 326 kvm. Den er tegnet af Wohlert Arkitekter, der også står bag kunstmuseet Louisianas berømte rammer:

-Bygningen kalder vi ’Det grønne hus’. Det bliver et unikt og fleksibelt udstillingsrum opvarmet med bæredygtig energi og smukt indpasset i landskabets bakker. Også her kommer det til at handle om formidlingen af dyr og landskab på tværs af tid og rum i Sagnlandet Lejre, siger direktøren og fortæller, at der i udstillingsdesignet er fokus på, at det skal være en familieoplevelse som kan fascinere alle aldre, ikke mindst børn mellem 3 og 12 år:

-I tråd med Sagnlandet Lejres DNA skal udstillingen indbyde til at man gerne må røre ved tingene, og at man kan lege sig til viden. Det sker blandt andet via en særlig aktivitetsbane ’Dyst med dyr’, hvor man sammen konkurrerer på både motorik, hurtighed og viden. Det kommer til at kalde på smil og latter, fortæller en begejstret direktør.

Fondsinvesteringer kombineret med kommunal opbakning er altafgørende
Et stærkt og varieret udbud af kulturtilbud er uundværligt for, at vi som mennesker både trives og indgår i samfundsstyrkende fællesskaber. Derfor er det særlig vigtigt for Sagnlandet Lejres direktør at sige tak til alle dem, der gør det muligt for kulturbranchen at skabe kvalitetsindhold og formidling i særklasse.

At der findes så generøse fonde og mæcener som Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde i Danmark er en gave for kulturlivet. Fondenes virke og investeringer er helt afgørende for udviklingen af kulturtilbud i dagens Danmark, understreger han og tilføjer:

– Når man skal ud og rejse midler fra private fonde som kulturaktør, er det samtidig vigtigt, at man kan opvise et stærkt offentligt ejerskab i form af driftstilskud og lokal opbakning. Her er vi i Sagnlandet Lejre privilegeret med et godt og stærkt samarbejde med Lejre Kommunes politikere og embedsværk gennem mange år. Takket være kommunens driftstilskud har vi det fundament, der til stadighed sikrer, at vi som arbejdsplads har de kompetencer, der kræves for at løfte store udviklings- og byggeprojekter, siger direktøren og uddyber:

-I løbet af de sidste 15 år har vi i Sagnlandet Lejre efterhånden formået at rejse 200 millioner kr. i fondsmidler som beriger kommune og borgere med en levende kulturinstitution, der samtidig brander hele området både i og uden for Danmark. Det er vi super glade for at vores lokale politikere ser værdien af, fortæller den stolte Sagnlandsdirektør.

Samtidig lægger han vægt på, at den aktuelle fondsdonation ikke kun styrker formidlingen. Den gør det også muligt at arbejde med at udvide Sagnlandet Lejres åbningstider over året:

-Noget af det som er fantastisk ved den store donation fra Annie & Otto Johs. Detlefs’ Fonde, er, at den bidrager til at øge vores store landskabs tilgængelighed såvel fysisk som digitalt i kombination med flere indendørs faciliteter. Vi får ganske enkelt flere forskellige oplevelser at byde på, der også er attraktive at opleve uden for sommerhalvåret og derfor kan tiltrække gæster i skuldersæsonerne, når både temperatur og regn falder i Danmark.


Direktør i Sagnlandet Lejre Lars Holten med landskabsmodellen for ’Den vilde vej’.

Landskabsplan, ’Den vilde vej ’i Sagnlandet Lejre, tegnet af Wohlert arkitekter.


Arkitektskitse, formidlings- og udstillingsbygningen ’Det grønne hus’, Wohlert arkitekter.