-Jeg måtte lige knibe mig selv armen, bare for at sikre mig at jeg virkelig var vågen, og det ikke var rent drømmeri, fortæller direktør i Sagnlandet Lejre, arkæolog Lars Holten, om det øjeblik, hvor han fik øje på en helt særlig mail i indbakken. Med emnefeltet ’Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond’. Afsenderen var fondens sekretær, der kunne afsløre, at den sjællandske kulturattraktion var udset til en helt særlig hædersbevisning:
–Det er mig en glæde at kunne meddele Dem, at i anledning af Hendes Majestæt Dronningens fødselsdag, har bestyrelsen for Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond besluttet at tildele Amalienborgprisen til Sagnlandet Lejre. Sammen med prisen uddeles Amalienborgmedaljen, skabt af professor Mogens Bøggild i 1983, stod der i e-mailen, der også oplyste at: Med prisen følger 300.000 kr. til fortsat formidling af Danmarks fortid fra jægerstenalderen til landbotiden, samt Amalienborgmedaljen. Det er 14. gang, at Amalienborgprisen uddeles.
-Vi er både ydmyge, taknemmelige, og ikke mindst stolte over den store anerkendelse af Sagnlandet Lejres faglighed og indsats med at gøre Danmarks forhistorie og historie levende og interessant for alle aldre, fortæller en både glad og rørt Lars Holten og fortsætter:
-Ikke mindst nu, hvor vi i Sagnlandet efter 10 års arbejde er ved at lægge sidste hånd på arbejdet med at genskabe Danmarks største kongehal fra vikingetiden, som Roskilde Museum udgravede ved Gl. Lejre i 2009, siger direktøren og fortæller hvor meget tildelingen af prisen betyder for kulturinstitutionen, der siden 1964 har sat fokus på levende og sanselig formidling af forhistorien:
Det er en cadeau, som vi slet ikke havde drømt om, da vi for snart 10 år siden gik gang med den vilde ide om at genskabe noget så stort som den kæmpemæssige vikingekongehal, Danmarks største, af langt over 1000 ton dansk egetømmer, smiler direktøren og fortæller om både de første fem år med at udvikle projektet frem til fondsansøgninger, Lejre Kommunes engagement med afgørende driftsmæssig opbakning, de flotte bevilliger på tilsammen 75 millioner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden. Takket være fondenes bevillinger i 2015 kunne vi nu gøre drømmen om projektet til virkelighed. De seneste 5 år er siden gået med research, tegning, beregning, detailprojektering og ikke mindst selve byggeriet med de mange tons egetømmer:
-Det har krævet noget helt særligt, både af os og af og de mange dedikerede og vanvittigt dygtige håndværkere, skovfolk, arkitekter og ingeniører, som sammen med vores egne medarbejdere og frivillige på forskellig vis har bidraget til at skabe noget helt unikt. Det har været og er et sandt dream-team at få lov at arbejde sammen med. Og nu har vi endda også fået den flotteste anerkendelse, Hendes Majestæt Dronnningens Amalienborgpris og -medalje. Det er da i sandhed en eventyrlig afslutning – kronen på værket – på vores forhistoriske kongelige byggeri.