Opdateret d. 6. april 2021

Sagnlandet Lejre åbner 30. april 2021!

Bookede skole- og undervisningsforløb på datoer før 30 april er ikke aflyst.

Der er sket meget, siden COVID-19 begyndte at sprede sig rundt om i verden. Omstilling, ændringer og forbehold har der været mange af, men Sagnlandet Lejre er klar til at modtage gæster – både dagsgæster, skoler og institutioner, rundvisninger for grupper og fortidsfamilier på ferieophold.

I Sagnlandet Lejre er vores vigtigste prioritet gæsternes og medarbejdernes sikkerhed. Vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger og opfordrer alle til grundighed med hygiejne og håndsprit. Vi har derfor implementeret en række foranstaltninger mod smitte med COVID-19 for at sikre, at et besøg i Sagnlandet Lejre bliver en god og tryg oplevelse. Vi har blandt andet hjemmebyggede spritstandere i alle områder, ekstra rengøring og valgt at ensrette vejen de steder, hvor pladsen ellers kan blive trang.

For ændringer i undervisningsforløb, læs på den pågældende side!

Her er en oversigt over de tiltag, som Sagnlandet Lejre har indført for at mindske smitterisikoen for COVID-19. Pt. afventer vi stadig de nøjagtige retningslinjer for udendørs kulturattraktioner og Videnspædagoiske Aktivitetscentre som Sagnlandet Lejre. Derfor ved vi endnu ikke under under hvilke forhold, for hvor mange personer ad gangen og fra hvornår det bliver muligt at åbne forskellige dele af vores indendørs faciliteter, værksteder og historiske miljøer. Siden her opdateres hurtigst muligt efter vi modtager nye retningslinjer.
Besøg i Kongehallen vil  – så længe forsamlingsforbuddet 99 eller mindre – kræve pladsbillet med tidsbestilling. Pladsbilletter til Kongehallen er gratis når entre til Sagnlandet Lejre er betalt og kan bookes her på siden fra mandag den 26. april.

Kongehallen

Kongehallen er kæmpestor og har i alt 658 kvadratmeter under tag. Det betyder at Kongehallen på forsvarlig vis kan rumme en del mennesker, – så længe vi holder afstand og alle går den samme vej. Kongehallen er derfor gjort ensrettet, så vi alle sammen kan være trygge ved at besøge vores monumentale byggeri fra vikingetiden. Det maksimale antal mennesker i Kongehallen vil til en hver tid være begrænset af de gældende retningslinjer og forsamling forbud. I tilfælde af forsamlingsforbud vil besøg indendørs i Kongehallen kræve forudbestilt pladsbillet.

Båldalen

I juni 2019 modtog Sagnlandet en halv million af Liljeborgfonden gennem en særlig corona-pulje. Pengene er gået til ekstra bemanding ude i landskabet, som kan hjælpe med at afspritte økseskafter, gruttesten og padlerne ved søen. Desuden står der også en medarbejder klar til at hjælpe jer, med at finde redningsveste, hvis I skal en tur ud på søen og sejle.

Vi har nemlig gjort det COVID-19 venligt at sejle en tur i stenalderkano eller 1900-tals robåd, bare du husker at spritte hænderne af, inden du tager fat i årerne. Det samme gælder vores brændehugning, hvor du kan hugge brænde med en jernalderøkse, du skal bare lige få instruktioner af formidleren og spritte af, inden du går i gang. Vi har i øvrigt lavet om i vores arkæologiske værksted, så du fortsat kan lede efter genstande med en metaldetektor. Det eneste er, at du skal spritte hænderne af, inden du begynder at grave. Vi ved godt, at det virker lidt dumt at vaske hænder lige inden man skal til at få jord under neglene, men COVID-19 udfordrer os alle på en eller anden måde.

Det med at grutte mel (altså male mel, bare med en sten) og bage kiks over bål, kan du også fortsat: du får mel og gruttesten af formidleren – næsten helt som du plejer. Så sætter du kræfterne i, grutter melet, og kan så gå over til et af bålene, så du kan bage en eller fem kiks, alt efter hvor meget mel du har fået ud af det. Hvis du har lyst til at bage lidt mere end nogle kiks, så kan du tage noget snobrødsdej med – vi har snobrødspindene, men vi må ikke give dig dej. Vi skal nok holde liv i bålet indtil brødene er bagte, så de bliver helt perfekte!

Vi beder dig også om at huske, at holde afstand, når det pludselig kommer en byge: vi ved godt, det frister at vi alle skal ind under taget ved Båldalshuset. Men husk, vi skal fortsat holde afstand, så alle får en god oplevelse, hvor besøgende og ansatte kan føle sige trygge i Sagnlandet Lejre.

Buebanen er lukket

Et af de steder hvor Covid-19 giver store udfordringer i forhold til aktiviteter, er i forhold til bueskydning. For at vejlede i bueskydning med historiske buer skal vores formidlere stå  tæt på dig som skal skyde, ligesom de vil være nød til at håndtere samme buer som alle der skal skyde. Derfor har vi valgt at holde banen lukket for din og vores skyld. Buebanen må stå på standby, indtil det igen er forsvarligt og sikkert at have den åben.

Historiske miljøer

Nogle af regeringens retningslinjer begrænser hvor mange vi må være ad gangen forskellige steder. I Sagnlandet Lejre, betyder det, at vi har valgt at lukke vores jernalderhuse for almindelige dagsgæster. Der er en begrænsning på, hvor mange mennesker der må være pr. given kvadratmeter i lukkede bygninger. Husene er så små, at du må komme igen en anden gang og se dem indvendigt, når vi igen kan lukke dem op for dig.

Vores formidlere står fortsat ude i landskabet og fortæller, både i Jernalderen, Vikinge- og Landbotiden.

Café Hvidesøhus

Vores dejlige Café Hvidesøhus serverer fortsat kaffe, kage, sandwich med mere. Caféen er, ligesom Kongehallen, også gjort ensrettet. Følg anvisningerne på skiltene og husk at holde afstand i køen – vores medarbejdere er hurtige, så køen ser længere ud end den er.

Den eneste yderligere forskel er, at du kun må sidde på de nye bænke ved bordene udenfor. Det er for at beskytte vores dygtige medarbejdere i caféen. Det betyder, at hvis der kommer en byge, må du ikke gå ind i Hvidesøhus og vente, til det stilner af: du må desværre finde læ et andet sted i Sagnlandet.

Vikingemarked i uge 42

(Opdateret 05. februar 2021) Vi aflyste vores vikingemarked i uge 28, til fordel for at holde det i uge 42. Det blev desværre heller ikke til noget… Derfor udskyder vi vikingemarkedet igen!

Vi ved endnu ikke hvornår det kommer til at ligge, men vi melder ud lige så snart vi ved mere om det. Du kan finde mere information på vores Facebook eller Instagram.

Vi opdaterer selvfølgelig informationerne her på siden, lige så snart vi ved mere omkring efterårsferien og vikingemarkedet!

Har du yderligere spørgsmål?

Vi ved, at både den aktuelle situation og vores arbejde med de mange forebyggende indsatser giver mange spørgsmål om billetter, undervisningsforløb, lejrskoleophold og fortidsfamilie ferieophold i Sagnlandet Lejre.

I skal vide, at vi gør alt hvad vi kan at finde svar til alle, så hurtigt vi kan.

Sidder I med spørgsmål, kan I måske finde svaret her på siden, hvor vi har forsøgt at samle svarene på nogle af de spørgsmål vi oftest får. Finder I ikke svar her, er I velkomne til at sende en mail til kontakt@sagnlandet.dk

Vi håber på jeres forståelse og tålmodighed.

Pas godt på jer selv og hinanden – og tak for den kæmpe opbakning som alle jer derude har vist (og viser) Sagnlandet Lejre.

Kærlig hilsen

Alle os i Sagnlandet Lejre