Temadage

5 sten, 5 træer, 5 landskaber - tematur med Erik Bruun Frantsen

 

 

Hop i vandreskoene, grib ungerne og tag på vandretur gennem 12.000 års kultur- og naturhistorie med Sagnlandet Lejres egen historiefortæller og naturgeograf under overskriften - 5 sten, 5 træer og 5 landskaber.

 

Har du stået med en sten i hånden, og undret dig over, hvor den kom fra? Har du stået på en bakketop, og undret dig over, hvorfor landskabet var bakket på den ene side, men fladt som en pandekage på den anden?

 

Det og meget mere kan du få svar på søndag, når Erik Bruun Frantsen, historiefortæller og naturgeograf, tager dig med på opdagelse i naturen, hvor hver sten, hvert træ og hvert landskab gemmer på mange flere historier, end du kan se med det blotte øje.

 

Måske kan du se forskel på flintesten og granit, men ved du, hvorfor flintestenen er der, hvor den kommer fra, og hvad man har brugt den til? På denne tur i Sagnlandets smukke natur kigger vi nærmere på de 5 stentyper, træarter og landskabstyper, som alle på hver sine måder kan kaste lys over samspillet mellem naturen og mennesket gennem årtusinder. Det bliver en vandretur, hvor vi kigger på samspillet mellem mennesket og naturen gennem 12.000 år.

 

Fra at være underlagt naturen, hvor skoven og landskabet var et vilkår for menneskets eksistens, så har mennesket på godt og ondt stadig mere effektivt kunne påvirke og ændre på naturen i den tid, den danske natur har været befolket.

 

Som du vil opleve på turen, kan udviklingen tilskrives to ting:

 

  • Der sker dels klimatiske ændringer, som påvirker natur og landskab
  • Der sker en teknologisk udvikling, som er et udtryk for menneskets nysgerrighed, hittepåsomhed og iver for overlevelse.

Praktiske informationer

  • Tur varer ca. 2 timer.
  • Mødested Sagnlandets Lejres Parkeringsplads Slangealleen 2, 4320 Lejre.
  • Turpris: Voksne 65 kr. Børn (3-11 år) 45 kr. Der skal betales kontant, da Sagnlandets Butik ikke er åben denne weekend.
  • Bemærk sæsonpas og SVL-medlemsskab giver ikke gratis adgang til de guidede temature ligesom Sagnlandets øvrige aktiviteter ikke er åbne.

Sagnlandets Temadage

De seneste år har Sagnlandet Lejre gennemgået en større udvikling i takt med at samfundet omkring os er i hastig forandring. Det gamle navn ”Lejre Forsøgscenter” er udskiftet, en royal protektor er kommet til, der er opbygget ny bestyrelse og i landskabet er nye typer bygninger vokset frem, mens nye spændende projekter er i støbeskeen. Blandt mange andre nyskabelser og nye muligheder for publikums-oplevelser er også Sagnlandets Temadage kommet til.

 

Sagnlandet Lejre arrangerer temadage i løbet af året, både indenfor og udenfor sæsonen. Fælles for dem er, at de giver mulighed for at komme med bag kulisserne, det være sig Sagnlandets, Landskabets, Vejrets eller Historiens og få forståelse for de dybere sammenhænge. '