Laugene i Sagnlandets Venner

 

 

 

Frivilligt hjælpearbejde organiseres via vennelaugene

 

 

Har man lyst til at give en praktisk hånd med er Jernalderlauget, Vikingelauget, Landbolauget,  Smedelauget, Harpestrengs Havelaug eller Stenalderlauget oplagte muligheder.

 

 

Man tilmelder sig laugene ved at henvende sig til Laugsformanden for det relevante laug. Næste gang laugene mødes vil du blive orienteret om tid og sted. Så kan du se om det er noget for dig. Det koster ikke noget at være medlem af et laug, og man kan sagtens tilmelde sig flere.

 

 

Det er et glimrende socialt netværk med mennesker der er historisk interesserede og en god chance for selv at lære mere eller evt. lære fra sig.

 

 

Her er brug for alle, så tøv ikke med at melde dig ind.

 

 

Laugene mødes hver den 2. lørdag i måneden hele året i Sagnlandet.

 

 

Hvad består hjælpearbejdet i?

 

 

Mange ting! Her er et udpluk af aktiviteter, der kan give en ide om de mange oplevelser og muligheder:

 

 

  • Indsamling af vilde planter og urter til oldtidsmadlavning.
  • Landbolauget hjæper med vedligeholdelse og reparation af Landbohusene og haverne samt reparation af tøj m.v.
  • Fingernemme kan yde en værdifuld hjælp ved reparation af oldtidsdragter og sko i Jernalderlandsbyen eller ved håndsyning af fine børnedragter og strikning af stunthoser til skolebørnene i Landbohusene.
  • Lækkersultne kan deltage i et æblegilde primo oktober. Her plukker vi æbler der skal tørres til Jernalderens vinterforråd, mens personalet fortæller om æblets historie. Dagen afsluttes selvfølgelig med æbleflæsk og æblekage.

 

 

Medlemsbladet ASK informerer løbende om aktiviteter, datoer og tilmeldingsfrister.

 

 

Landbolauget i Krikkebjerghusene

 

 

holder til i Landbohusene fra 1860. Landbolauget hjæper med vedligeholdelse og reparation af Landbohusene og haverne samt reparation af tøj m.v.

  

Kontaktpersoner er Anne Elisabeth Rasmussen, aer(at)live.dk

 

 

Vikingelauget på Ravnebjerg

 

 

har sæde på Vikingemarkedspladsen Ravnebjerg, et undervisningsområde for skolebørn med huse og telte fra Vikingtid. Lauget arbejder med grubehuse, ovne, hegn og folde.

  

Kontaktperson er vikingemarkedspladsens koordinator Jutta Eberhards, 4648 0878, je(at)skoletjenesten.dk 

 

 

Jernalderlauget i landsbyen Lethra

 

 

holder til i Jernalderlandsbyen fra Kristi fødsel. Lauget arbejder med huse, hegn, folde, redskaber og dragt- og skosyning. Medlemmerne søger oplysning om jernalderen i hverdag og fest.

  

Kontaktpersoner er Jørgen Madsen, 2170 8826

 

 gindian(at)live.dk 

 

eller Oldtidsområdets koordinator Laurent Mazet, 4642 4947,

 

 lma(at)sagnlandet.dk .

 

 

Stenalderlauget på bopladsen Athra

 

 

Holder til på stenalderbopladsen fra Ertebølletiden (5400 - 3900 år f.Kr.). Lauget arbejder med fremstilling, reparation og vedligeholdelse af hytter, klæder og andre genstande – naturligvis med de rette værktøjer: Flintknive og bennåle! Lauget er også med til at levendegøre bopladsen i sommerperioden ved at bebo hytterne.

  

Kontaktpersoner er Lilith G. C. Andersen 27 12 32 81,

 

 lilith_gca(at)hotmail.com 

 

 og Jo Kruse

 

 jo.kruse(at)anarki.dk

 

 

Smedelauget

 

 

Smedelauget har til huse i smedjen ved De Historiske Værksteder. Lauget yder bidrag til vedligehold af bygninger og faciliteter samt fremstiller værktøj til Sagnlandets øvrige aktiviteter.

 

I laugets rækker finder vi såvel stolte faglærte grov- og beslag-smede som selvlærte. Alle deler gerne ud af deres viden og er altid glade for at lære noget nyt.

 

Vi arbejder af kærlighed til håndværket. Faktisk kan vi kan ikke lade være! Et vigtigt mål er at bevare viden om kunsten at smede ved essens ild med ambolt, hammer og tang.

 

Smedjen er indrettet dels som historisk værksted, dels til undervisning med plads til i alt seks smede. De, der ikke kan modstå lysten til at prøve kræfter med det glohede jern mødes af den vidunderlige duft af brændende kul og en hjertelig omgangstone til akkompagnement af tunge hammerslag på ambolt.

 

Kontaktperson er Holger B. Trankjær holger(at)trankjer.dk 

 

 

Harpestrengs Havelaug

 

er et haveprojekt, som ligger tæt ved Videsøhus. Lauget arbejder med medicinske planter fra middelalder og man kan bistå med lugning af haver og information middelalder til de besøgende om brug af urter m.m.

 

Mere information om havelauget.

  

Kontaktperson er Birgit Green b-green(at)dlgtele.dk